“Aldıklarımızla geçinir, verdiklerimizle hayat kurarız.”

Hikmet Şen
6 min readJan 30, 2023

Bardağın yarısının boş mu yoksa dolu mu olduğuna karar vermek size kalmış. Önemli olan bardağı neyle doldurduğunuzdur.

Mutsuz bir hayatın formülü her şeyi kabullenmek ve kendinizi herhangi bir şeyi geliştirmeye ihtiyaç olmadığına ikna etmektir. Bu insanın kendisinden uzaklaşmasının, bir hiç uğruna kendisinden vazgeçmesinin garanti yoludur.

Oleg Konavolov — Vizyonun Şifreleri kitabında, bir amaç üzerine kurulan hayatların nasıl fark yarattığını çok detaylı bir şekilde anlatmış. Bu kitaptan notlarımı aşağıda paylaşıyorum.

  • Marshall Goldsmith: “Para, yaptığınız işin yan ürünü, daha fazlasını yapmanızı sağlayan bir araçtır.”
  • Marshall Goldsmith: “Hayatınıza değer katacak şey; Birilerine yardım etmektir. Başkalarına yardım edebilmek için de bunu nasıl yapacağına dair bir vizyonunuzun olması gerekir.”
  • Marshall Goldsmith: “Modern liderlik vizyon ve yön gerektirir.”
  • Carl Jung: “Bilinçaltını bilinç düzeyine çıkaramadığınız sürece hayatınıza yön vermeye devam eder ve siz de buna kader dersiniz.”
  • Liderlerle yöneticileri ayıran şey, bir vizyon sahibi olmak ve bu vizyonu hayata geçirebilmektir.
  • Vizyon, üzerine geleceği kurduğumuz bereketli topraktır.
  • Bir vizyona sahip olmak bugünden geleceğe bakmak gibidir. Vizyoner olmak, kişinin bugün durduğu yerden geleceğe imzasını atmasına benzer. Vizyoner, geleceğe imzasını atmasına benzer. Vizyoner, geleceğin gerçeğinin ne zaman ortaya çıkacağını tanımlar. Bu anlamda, vizyon bir zaman makinesi gibidir. Arzulanan bir gelecekten bugüne bakan kişi, buradan oraya varmak için atılması gereken tüm adımları görebilir.
  • Somut bir vizyon, her şeyin mümkün olduğu çok boyutlu bir dünyanın kapılarını açar. Vizyon, dünyada fark yaratmak amacıyla kullanabileceğimiz en güçlü, en becerikli araçtır. (Yaptığım işin anlamı ne?, Gelecek için ne yapıyorum?, Kimim ve ne olmak istiyorum?, Vasatlıktan nasıl kurtulabilirim?)
  • Altın oran, uyum ve orantının sanatı, doğa, matematik, tasarım ve insan bedeni gibi farklı alanlarda hissettirdiği güzelliği anlatır.
  • Vizyon bir hedef verir ve geleceği tanımlar; kritik “neden”lere yanıt bulur, negatif gerçeklikten kurtulmanızı sağlar, nasıl bir yaşam süreceğimiz konusunda ilham vererek insanları birleştirir.
  • Liderler, liderlik ettikleri insanlar karşısında doğuştan bir üstünlüğe sahip değil. Yepyeni bir dünyada, artık sizden daha fazla bilgi sahibi insanlara liderlik ediyorsunuz.
  • David Viscott: “Hayatın amacı yeteneklerini keşfetmenizdir. Hayat, bu yetenekleri geliştirme sürecidir. Hayatın anlamı, bu yetenekleri başkalarının iyiliği için kullanmaktır.”
  • Mutsuz bir hayatın formülü her şeyi kabullenmek ve kendinizi herhangi bir şeyi geliştirmeye ihtiyaç olmadığına ikna etmektir. Bu insanın kendisinden uzaklaşmasının, bir hiç uğruna kendisinden vazgeçmesinin garanti yoludur.
  • “Neden” sorusu kendimizi ve çevremizdeki dünyayı görmemiz ile ilgili büyük bir etkiye sahiptir.
  • Garry Ridge: “Her sabah yataktan insanların pozitif ve kalıcı hatıralar yaratmasına yardımcı olmak için kalkarım. En heyecan verici kısmı da bunu yapmanın farklı yollarını bulmaktır.”
  • Garry Ridge: “Vizyon, içsel evreninizle dış dünyanızı bir araya getirir.”
  • Vizyon kişinin aklına geleceği sokmayı, hayal etmeyi, ardından da günümüze bakarak bu geleceğe nasıl ulaşılacağını görmeyi gerektirir.
  • David Katz: “Vizyon seçilmiş bir geleceğe, bilgisizlikten hayatın zengin ve sınırsız olanaklarını düşünmeye ilerleme becerisidir. Vizyon, geçmişte yaşamaz. Vizyon, bugüne gelecekten bakmaya benzer. Vizyoner bir insan fiziksel olarak şimdi ve burada bulunduğu halde, gelecekte iz bırakır. Hayat yaşadığımız yer değil, yürüdüğümüz yoldur. Vizyon bizi geleceğe taşıyacak, birinin diğerlerine liderlik ettiği yolu tanımlar.”
  • Adam Witty: “Etkili liderler, birçok kişi için zifiri karanlık olan geleceğin parlak ve ayrıntılı bir tablosunu çizebilenlerdir.”
  • Feyzi Fatehi: “Güçlü bir vizyon, mıknatıs gibi herkesi kendisine çeker. Kendini bu vizyona adayanları birleştiren bir güç haline gelir. Somut bir vizyon, bir özleme dönüşür ve kalbimizin, zihnimizin arzuladığı şeyi görmemize olanak tanır. Vizyon ile fikir, hedef ve amaçlar arasındaki en önemli ayrımlardan biri, vizyonun bir mıknatıs işlevi görmesi ve sizi kendisine çekmesidir. Diğerlerine ulaşabilmek için ise kendinizi itmeniz gerekir. Genellikle zihnimizden çok kalbimizde bulunan vizyon, henüz yaratılmamış olması nedeniyle görülmeyen bir şeyi görmemizi sağlar. Bu görüntüyü bir anlamda beynimizi kandırarak zihnimizde yaratarak erişebilir hale getirir, ardından kalbimizdeki yoğun arzular ve özlem sayesinde gerçekleştirebiliriz. Görmek için gözler gerekir, vizyon ise kalbin eseridir.
  • Sania A. Ansari: “Vizyon bir koşullanma gibidir. Bir şeyden ya da birinden etkilenirsiniz ve aynı düzeyde olmak istediğinizi düşünmeye başlarsınız ya da belirli bir şeyi başarmak istersiniz ve bunun hayalini kurmaya başlarsınız. Büyük bir şeye dair hayaller kurmaya başladığınızda hedef odaklı hale gelir ve bu vizyonu yaratırsınız. Ardından ilerlemeye başlarsınız ve vizyonunuz netleşir, geleceğe yönelik net bir plana dönüşür.”
  • Sania A. Ansari: “Başarılı bir geleceğe ulaştıran yolu bilen insanların formulü, hem özel yaşantılarında hem iş yaşamında cömert bir tutum benimsemek ve geleceğe inanmaktır. Bu kişiler iyimserlikleri sayesinde daha büyük başarılara erişebilirler.”
  • Bir şirketin birkaç milyon dolar gelir elde etmesini nasıl garantilersiniz? Yanıt basittir: Milyarlarca doların yönetiminini vizyonu olmayan birine teslim edin. Bu sayede kısa sürede “milyoner” olabilirsiniz. Her şeyin temeli vizyondur. Önce vizyon, ardından strateji gelir, tam tersi değil. Vizyon olmadan çığır açan bir inovasyon yapılabileceğini düşünebiliyor musunuz? Yanıt ortadadır.
  • George Bernard Shaw: “Yaratmak hayal gücüyle başlar. Arzuladığınız her şeyi hayal eder, hayal ettiğiniz şeyi yapar, sonunda da istediğiniz şeyi yaratırsınız.”
  • Marshall Goldsmith: “Başarılı bir vizyon, geleceğe dair pozitif bir imajın gerçeğe dönüştürülmesidir.”
  • David Katz: “Vizyon tamamen yönetilen, sözcükleri kullanarak insanları yer almaya davet ettiğim bir gerçekliktir. Var olunan yerdir.”
  • Garry Ridge: “Vizyon, varlığınızın ve var oluş nedenlerinizin tanımlanabilir halidir.”
  • Stuart Crainer: “Vizyon, insanların içinde yer almak istedikleri geleceğin ikna ve motive edici görüntüsüdür.”
  • Raphael Louis: “Vizyon somut bir çözümle geleceği değiştirme becerisidir. Başkarı için, yapmaya hazır olduğum şeyleri hayal etmemi, yaratmamı ve atlatmamı sağlayan şey içgörüdür.”
  • Adam Witty: “Vizyon bugünden daha heyecan verici, zengin, motive edici bir geleceği; gerçekçi ve somut yolların ötesinde yollarda görmektir.”
  • Noel Ferguson: “Vizyon ulaşmak istediğiniz geleceki pozitif durumdur.”
  • Bir şeyi gerçekçi bir şekilde hayal edebilirsek, o şeyi gerçeğe dönüştürebiliriz. Hayal gücü ne kadar titiz ve büyük olursa başarı da o kadar büyük olur. Bizi kudretli kılan ve zihnimizi geleceğe yönlendiren şey hayal gücüdür.
  • Albert Einstein: “Hayal gücümde özgürce gezinecek kadar sanatçıyım. Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Bilgi sınırlıdır. Hayal gücü ise tüm dünyayı kapsar.”
  • En küçük fikir bile dünyayı değiştiren bir vizyona dönüşebilir.
  • Düşünmeyi en iyilerden öğrenmeniz, fikirlerinizi net şekilde tanımlanıza ve faydalı bir şeye dönüştürmenize yardımcı olur.
  • Alex Goryaçev: “Gerçek bir organizasyonel vizyon yaratmak farklı paydaşların farklı fikirlerini dinlemeyi gerektirir. İlk adımın atılması konusunda kilit nokta, egonuzdan kurtulmanız, hedeflerin konusunda şeffaf davranmanız ve canınızı sıkabilecek geribildirimlere açık olmanızdır. Gerçek bir vizyon hem dürüst hem pragmatik olmalıdır.”
  • Egonun öldürülmesi: Vizyon, genellikle kendi egonuz pahasına, başklarına yardım etmeye yönelik bir süreçtir. Bu, vizyoner bir liderlerin tekrar tekrar girmesi gereken bir mücadeledir. Bir vizyoner, kendi egosunun boğazını sıkması durumunda vizyonunun gelişme şansı olmadığını fark eder. Vizyon ve ego bir arada yaşayamaz. Vizyon, kişinin kendisini başkaları uğruna feda etmesidir. Bu, empati, olağanüstü çaba ve başkalarına gösterilen özen doğrultusunda yapılmış büyük bir fedekarlıktır. Pozitif bir vizyon başka insanlara bilinçli bir şekilde hizmet edilmesini sağlar, ego ve bencillik yerini fedakarlığa değer verir. Böyle bir vizyon insanları kendine çeker, kalplerini açmalarını sağlar. Büyük bir ego, vizyonu anında öldürür. Ego kişisel çıkarlarımız uğruna dünyayı görmemizi engelleyen bir maskedir. Her şeyi engelleyen ego, “ben”in nihayetinde üzüntüyle paylayacak bir balon içinde büyümesini sağlamaktan başka bir işe yaramaz.
  • Çevrenizdeki ortam, hatta tüm dünya gibi büyük bir şey üzerinde etki yaratmaya kalktığınızda, o ortama dair her şeyi öğrenmeniz kritik önem taşır. Kimi insanlar dünyayı biraz korkutucu bir yer olarak görür; çok büyük, çok tehlikeli, çok öngörülemez, çok hayal edilemez. Oysa bir şeyi iyi tanıdığımızda yönetilemez olmaktan çıkar ve potansiyel fırsatları ortaya koyar. Dünya, kendisini tanıyanlara karşı çok dost canlısı ve açıktır. Ortamı tanıdığınızda size neler sunabileceğini görebilirsiniz. Tüm yanıtlar çevrenizdedir. Hazır olun ve gözlerinizi, kulaklarınızı açık tutun.
  • Vizyoner bir bakış, eski nesillerin bilgi ve deneyemini de takdir eder, yanıt arayışında sonsuz bilgelik kaynağına erişime de olanak verir. Zeki olmanız akıllı olduğunuz anlamına gelmez. Bir vizyon yaratmak için gerekli bilgeliğe, genel bir bakış ulaştırır.
  • Gelecek herkese net planlar barındıran e-postalar göndermez. Yaptığı şey, doğru frekansta olan ve bu sinyalleri başkalarının da anlayacağı dile çevirmeye hazır insanların zihnine ve ruhuna titreşimler göndermektir. Yarına dair anlayışımız büyük ölçüde yüzeyseldir ve basit mantıklı tarafından kavranamaz. Bugünün pratik mantığının erişemeyeceği bir şeydir. Bu olgunun tamamen farkında olan vizyonerler, içlerindeki ses dinler. Gelecek, dinlemeye hazır insanlarla konuşur ve onları büyük bir vizyonla ödüllendirir.
  • Güçlü ve ölçeklendirilebilir bir vizyon, uzun düşünceler yoluyla problemin ortaya çıktığına ya da zirveye ulaştığına dair bilinçli farkındalığa varılması; bu farkındalığın öğrenme, dinleme, genel bakış, içgüdü, egonun öldürülmesi, cesur düşünce ve ortamın tamamıyla kavranması adımlarıyla desteklenmesiyle ortaya çıkar.
  • Vizyonerlerin her zaman iyimser olduğunu fark ettiniz mi? İyimserlik bir vizyon yaratılmasında kritik öneme sahiptir ve bu uzun yolculuğa enerji katar. Cesareti, özgüveni ve uyudu besler.
  • Vizyon, kişinin kendisini tekrar tekrar yaratmasıdır. Bu birçok kişinin hazır olmadığı zorlu bir çaba gerektirir.
  • Vizyonerler içlerinde koca bir dünya barındırır ve bu dünyayı başkalarıyla koşulsuz şekilde paylaşır.
  • Vizyon telaşı sevmez; uzun vadede tutarlılık, sabır, azim ve eylem ister.
  • Kendinizi anlamsız dedikodular, yalan haberler ve insana zarar veren negatif düşüncelere değil, geleceğin pozitif bir modeline hazırladığınızda, dünya güzelliklerini ve mucizelerini sergilemeye başlayacaktır.
  • Winston Churchill: “”Aldıklarımızla geçinir, verdiklerimizle hayat kurarız.”
  • Vizyonun sürekli mücadele etmesi gereken düşmanları vardır. Genelde vizyonun önüne çıkan, sabote etmeye kalkan dış düşmanları olduğunu düşünürüz. Bir başka olasılığı, kendimizin kendi vizyonumuzun en büyük düşmanı olabileceğimizi görmezden geliriz. Kendi zayıflıklarımızı kabullenmeye hazır değilizdir ve suçlayacak, bizim dışımızda, kontrolümüz dışında birilerini ararız. Oysa vizyonumuzun en büyük düşmanı içimizdedir.
  • Biribiriyle her an çatışma halinde iki güç vardır: Vizyon ve ego. Nasıl bir gelecek kuruyorsunuz ve hayatınızın geri kalanında hangi amaca hizmet etmeye hazırsınız? Kazanan sizin kararınız olacaktır.
  • Marshall Goldsmith: “Çok rahat yaşarsanız kendinize bir hapishane inşa edersiniz. Vizyon üç şeye ihtiyaç duyar; Cesaret, tevazu ve disiplin.

--

--